KURU KALE…

Kuru Kale aslında orijinal ismi “Kurul Kale”, M.Ö. II. Ve I. Yüzyılda yerleşim yeri olduğu ve bu kale’nin aynı ismi taşıyan ve aynı yüzyıllarda yapıldığı bir benzerinin de, Ordu il merkezine bağlı Bayadı Köyü sınırları içersinde bulunuyor.

Kuru kale; Cenevizliler, Romalılar, Pontuslular, Selçuklular, Rumlar, Osmanlılar tarafından barınma, yaşama ve bölgeyi idare etmek için elinde bulundurmuşlardır.

Kuru Kale diğer adı ile Kurul Kale günümüzde bahse konu kavimlerin aksine bugün bizlerce terk edilmiştir. Yağmalanmış ve talan edilmiştir. Kuru Kale de günümüze ulaşan Cenevizliler döneminden kalma kayalara oyulmuş lahit mezarlardır.  Kale çevresinde birçok da mağara vardır. Bunların en büyüğü ve ilginci kuzey doğu cephesinde kalan “Sulu Mağara” dır. Mağaranın içersinde içilebilir olan su kaynağı ve bir gölet mevcuttur. Kuru kale de küçük boyutta olarak günümüzde ayakta kalmayı başarabilmiş Selçuklulardan kalma Sur da mevcuttur.

Kuru kale’nin konumu ve bölgeye hakimiyeti görülesi ve gezilesi güzelliktedir. Kuru Kale’ye çıkıldığında Karadeniz’in, Sis Dağının ve Başta Zıva Vadisi olmak üzere diğer vadilerin panoraması gözler önüne serilmektedir.

d01 20

O dönemde Cenevizliler kolonisi elinde bulunan Kuru kale bazı kaynaklar tarafından doğrulanmaktadır. Daha sonradan kale sırasıyla Romalılar, Rumlar, Osmanlılar ve biz Türkler Çavuşlu da hayatlarını sürdürmüş ve sürdürmekteyiz. Bizlerde yıllardır adını çoğu kişinin duyduğu ama Çavuşlu da ne tarafa düştüğünü bilmeyen hemşerilerimiz için ufak bir gezi hazırlayıp Kuru kale yi keşfetmeye gittik. Gittiğimiz yerde neler ile karşılaşacağımızı bilmeyerek gittik.

d06

Kuru kale gerçekten ilk olarak büyüleyici doğa konumu, tarihi kalıntıları, mağaraları, lahit mezarları, ayakta duran son beden duvarı, şarap kuyuları, ağaçlarla kaplı doğası, manzara terasları, Görele, Eynesil, Çavuşlu, Kırıklı ve doyumsuz Sis dağı yaylası ve dokuz göz mesire alanı tam anlamıyla ayaklarınızın altında ve karşı karşıyasınız

28 d09 kuru_kale_duvar