ÇAVUŞLU BELDESİ KONUMU…

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan, Karadeniz bölgesi, Doğu Karadeniz Kıyı şeridi Şehirlerinden, Giresun ili, Görele ilçesine bağlı tarihi bir sahil kasabasıdır. Çavuşlu’nun Dünya üzerinde konumu ise 41° 2′ 21.8868” Kuzey ve 39° 3′ 55.6164” Doğu gps koordinatlarında yer alır. Çavuşlu bağlı olduğu Görele ilçe merkezine 5 km. Giresun il merkezine 58 km. mesafededir. Çavuşlu’nun en alçak noktası Deniz seviyesidir. En yüksek noktası ise 560 mt. ile Kuru Kale Tepesidir. Deniz seviyesinden yerleşim yüksekliği 9 mt.’dir.

Çavuşlu Beldesi D-010 Karadeniz Sahil Transit geçişi, Samsun/Hopa Uluslararası Otoyolunun 263 km’sinde yer almaktadır. Türkiye’nin her ilinden direk olarak Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalar ile ulaşım çok kolaydır. Çavuşlu Ordu/Giresun Havaalanına 100 km., Trabzon Havaalanına 66 km. uzaklıkta yer alır.

Belde Doğu da Eynesil İlçesi, Güneyin de Sis dağı, Kuzeyin de Karadeniz, Batısın da ise Görele İlçesi ile sınırdır. 

BELDENİN KURULUŞU…

Çavuşlu’nun ne zaman kurulduğu kesin olarak belli değildir. Ancak kasabanın sınırları içerisinde yer alan 11. Yüzyılın ilk çeyreğinde bölgeye gelen Cenevizliler tarafından yapılan Kuru Kale gibi ören yerlerinin bulunması kasabanın M.Ö. yerleşime açık olduğu tezini kuvvetlendirmektedir. Ayrıca Roma devrine ait hamam yıkıntıları, kümbet ve kubbe kalıntıları da Çavuşlu’nun çok eski bir yerleşim bölgesi olduğu tezini desteklemektedir. 1758- 1792 yıllarında Trabzon sancağına bağlı kaza merkezi olan Çavuşlu, Trabzon sancağına 8 kuşak vali yetiştirmiştir. Trabzon sancağına bağlı Voyvadalık olan ve 1874’de kurulan Görele Belediyesine teşkil eden senelerde bağlanan Çavuşlu, 1923 de İl olan Giresun’a, Görele ile birlikte bağlanmıştır. 1962 senesine gelindiğinde belde statüsüne çıkan çavuşlu halen belde belediyesi olarak faaliyet göstermektedir.  

İSMİNİN TÜREYİŞİ…

Çavuşlu adı, Çuvaz kökünden gelmektedir. Çuvazlar, Çavuşlu’ya ismini vererek yerleşen ilk Türk boyudur. Çuvazlar’ın bir kısmının İran’ın Kuzistan bölgesinde 14 bin çadıra ulaşan nüfusları ile göçebe olarak yaşadıkları 1930 yılındaki araştırmalardan öğrenilmiştir.  

NÜFUS…

Çavuşlu Beldesinin 2021 Genel Resmi kayıtlı nüfusu 2.172 kişidir.  Belde’nin Merkez mahalle nüfusu 1.027’dir. 2000’li yılların başlarında 5,000 yakın nüfusu olan Çavuşlu, gün geçtikçe bölge yerleşkelerin ortak paydası olan işsizlik üzerine göç ile hızlıca nüfusu düşmektedir.

EĞİTİM…

Çavuşlu da ilk medresiyi (okul) kuran kişi Karamanzâde İbrahim Efendi’dir. Çavuşlu’da İlk eğitim okulu “Teşvikiye medresesi” dir. Bu medrese 10 Cemaziyelahir 1306 (12 Ocak 1889) tarihli tescil belgesinin üst tarafında “zîr-i defterde esâmîleri muharrer ashâbü’l-hayrâtın Çavuşlu Pazarı’nda kâin Teşvikiye nâm medresenin tedrisine mahsus nukûd-ı mevkufe defteri” açılış kaydı bulunmaktadır. Medrese bu günkü Çavuşlu’nun eski belediye ve ptt binasının olduğu yerdeydi. Ardından bu teşvikiye Medresesine bağlı olarak “İPTİDA-İ” denilen ilkokul ve “RÜŞTİYE” denilen Ortaokul dahil edilmiştir. Bu okullar Selahittin medreseleri seviyesinde olup, müdürleri padişah fermanı ile tayin olunurdu. Daha sonra Cumhuriyetin ilanından sonra medreseler kapatılınca İlkokul öğrenimine geçilmiş ve devam edilmiştir. O dönemde savaş sürecinde medrese Ruslar tarafından yakılıp yıkıldığından bu günkü Çavuşlu merkez cami etrafında ki ev odalarında açılan dersliklerde eğitim öğretim verilmeye çalışılmıştır. Ta ki Çavuşlu Eşraflarından Muhtar Mehmet Ali Özarslan’ın kendi evinin yanında ki boş arsayı 1936 yılında Çavuşlu İlkokulu için hibe edene kadar. Bu dönemden sonra ilkokulun ardından Çavuşlu da Ortaokul açılması kararlaştırıldı ve yine yer sıkıntısı içerisinde 1968 yılında bu günkü Belediye meydanında bulunan bir ev okula çevrilerek Ortaokul eğitim öğretime başladı. Ardından 1972 yılına gelindiğinde devreye Muhtar Mehmet Ali Özarslan girmesi ile Ortaokul şu anki Merkez Mahalle değirmen bükü Mevkindeki tarla olarak kullandığı araziyi okul yeri olarak hibe edip okul yerine taşınarak eğitim vermeye başladı. Ardından 1991 yılında Çavuşlu İlköğretim ile Çavuşlu Ortaokulu birleşerek günümüzde Çavuşlu İlköğretim Okulu adı altında eğitim öğretim vermeye devam etmekte iken, 2012 eğitim öğretim yılı başlarında Milli Eğitim Bakanlığının kararı ile yurt genelinde tüm ilköğretim okulları gibi Çavuşlu ilköğretim Okulu da, Çavuşlu İlk ve Orta Okulları olarak ayrıldı. Aynı binada Eğitim ve Öğretim vermeye devam etmektedir.

MAHALLELERİ…

Çavuşlu Beldesi; Bahşiş, Beyli, Merkez, Obakıran, Orta (Gülef), Şahali ve Yeniköy Mahallelerinden oluşmaktadır. 

Bahşiş Mahallesi : Çavuşlu’nun yedi mahallesinden birisi de Bahşiş Mahallesidir. Çavuşlu şehir merkezine 5 km uzaklıkta olan Bahşiş mahallesine stabilize, asfat ve beton olmak üzere iki yol ile ulaşılabilir.

Doğusun da Beyli Mahallesi, Güneyin de Eynesil İlçesi Kemerli köyü, Kuzeyin de Çavuşlu, Batısın da ise Çavuşlu deresine ve orta mahalle ile sınırdır. 

Mahallenin nüfusu 178 kişidir. 

Bahşiş Mahallesinde halk geçimini Fındıkçılık, Sebze ve Meyve ekonomik gelir sağlayan başlıca unsurlardır. Mahalle de Gurbetçilik te büyük pay sahibidir. Büyük baş hayvancılık günümüz koşullarında bahşiş mahallesinde mandıracılık olarak ve ev ağıllarında olmak la birlikte halen yapılmaktadır. 

Bahşiş Mahallesi Tarihi yönden zengin olmamakla birlikte Karadeniz yığma taş usulü eski evlere ve bazı çeşme ve su değirmenlerine rastlamak mümkündür.

Beyli Mahallesi : Çavuşlu’nun yedi mahallesinden birisi de Beyli Mahallesidir. Çavuşlu şehir merkezine 3 km uzaklıkta olan Beyli mahallesine beton kaplı yol ile ulaşılabilir.

Doğusun da Eynesil İlçesi Kekiktepe ( heri ) Köyü, Güneyin de Bahşiş Mahallesi, Kuzeyin de Karadeniz, Batısın da ise Çavuşlu ile sınırdır. 

Mahallenin nüfusu 397 kişidir. 

Beyli Mahallesinde halk geçimini Fındıkçılık, Çay, Sebze ve Meyve ekonomik gelir sağlayan başlıca unsurlardır. Mahalle de Gurbetçilik de büyük pay sahibidir. Büyük ve küçükbaş hayvancılık günümüz koşullarında çok az olmakla birlikte halen yapılmaktadır. 

Beyli Mahallesi Tarihi yönden zengin olmakla birlikte birçok tarihi kalıntı günümüzde yok olma derecesindedir. Beyli Mahallesinde başlıca tarihsel kalıntıları sıralayacak olursak; Karadeniz yığma taş usulü eski evler, çeşme ve sarnıçlar, Beyli merkez ve kırca mezarlığı, Gül Baba Türbe kalıntısına rastlamak mümkündür. 

Merkez Mahallesi : Çavuşlu’nun yedi mahallesinden birisi de Merkez Mahallesidir.
Çavuşlu Merkez Mahalle, Çavuşlu deresi, Cumalar deresi ve Kuru kale arasında kalan cadde ve sokaklardan oluşturmaktadır.
Cadde ve sokakları sıralayacak olursak; Mehmet Tüysüzoğlu, Şehit Kadir Aydın, Sahil, Fethi Karamahmutoğlu, Şenköyü ve Mahsurlu Caddelerinin yanında, Hacıhasanoğlu, Şemi Kıranı, Kuyu, Göksu, Ömer Akpınar, Arslantürk, Kuğuzade Süleymanpaşa, Değirmenbükü, Beytullah, Türkmendağ, Kurukale, Usta, Demir, Taş, Karabulut, Çınar, Çeşme, Çıkmaz ve Yunusemre sokaklarından oluşmaktadır.
Mahallenin nüfusu 1.027 kişidir.
Çavuşlu Beldesi Merkez Mahallesinde halk geçimini Aile Ticari işletmeleri, Ekmek Fırıncılığı, Fındıkçılık, Balıkçılık, Sebze ve Meyve ekonomik gelir sağlayan başlıca unsurlardır. Belde’de Gurbetçilik de büyük pay sahibidir. Büyük baş ve küçükbaş hayvancılık günümüz koşullarında çok az olmakla birlikte halen yapılmaktadır. Belde de Arıcılık ve Kümes hayvanları yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
Çavuşlu Beldesi Merkez Mahallesi Tarihi yönden çok zengin olmakla birlikte bir çok tarihi kalıntı günümüzde yok olma derecesindedir. Çavuşlu Beldesi Merkez Mahallesinde başlıca tarihsel kalıntıları sıralayacak olursak; Karadeniz yığma taş usulü eski konaklar ve evler, çeşme ve sarnıçlar, yer dibekleri, üzüm şıra kuyuları, su değirmeni, sulama kanalı beden duvarı, Çavuşlu Merkez Cami Minaresi, Çavuşlu merkez ve cumalar mezarlığı, cami yanı küme evleri bölgesinde kuyu sokakta yer alan su kuyusu, cami yanı küme evlerinde ki hamam yıkıntıları, kümbet ve kubbe kalıntıları da tarihi kalıntılar olarak sıralayabiliriz.
Çavuşlu Merkez Mahallenin en önemli tarihi yapısı Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han’ın Konağıdır. Konak; Osmanlı Padişahı Dönemin Trabzon vali’si iken Yavuz Sultan Selim Han’ın yaz aylarında mesire yeri olarak kullanmıştır. Yavuz Sultan Selim Han Oğlu Kanuni Sultan Süleyman’ın bu konakta beşiği sallandığı rivayet olunmaktadır. Yine bir rivayete göre Kanuni’nin annesi Gülbahar Ayşe Hatun, Vakfıkebir veya Çavuşlu’dandır. 1758- 1792 yıllarında Trabzon sancağına bağlı kaza merkezi olan Çavuşlu, Trabzon sancağına 8 kuşak vali yetiştirmiş bir kasabadır.
Obakıran Mahallesi : Çavuşlu’nun yedi mahallesinden birisi de Obakıran Mahallesidir. Çavuşlu şehir merkezine altı km uzaklıkta olan Obakıran mahallesine stabilize ve beton olmak üzere yol ile ulaşılabilir.

Doğusun da Orta ( gülef ) Mahallesi, Güneyin de Görele İlçesi Güneyköy köyü, Kuzeyin de Mahsurlu Mahallesi, Batısın da ise Mahsurlu Mahallesi Kuru Kale mevki ile sınırdır. 

Mahallenin nüfusu 102 kişidir. 

Obakıran Mahallesinde halk geçimini Fındıkçılık, Sebze ve Meyve ekonomik gelir sağlayan başlıca unsurlardır. Mahalle de El yapımı ağaç işlemeciliği de yapılmaktadır. Mahallenin ekonomik gelirine Gurbetçilik de büyük pay sahibidir. Büyük baş hayvancılık günümüz koşullarında çok az olmakla birlikte halen yapılmaktadır. 

Obakıran Mahallesi Tarihi yönden zengin olmamakla birlikte Karadeniz yığma taş usulü eski evlere ve bazı çeşme ve sarnıçlara rastlamak mümkündür. 

Orta (Gülef)  Mahallesi : Çavuşlu’nun yedi mahallesinden birisi de Orta ( gülef ) Mahallesidir. Çavuşlu şehir merkezine dört km uzaklıkta olan Orta mahallesine beton ve stabilize olmak üzere yol ile ulaşılabilir.

Doğusun da Çavuşlu Dersi ve Bahşiş Mahallesi, Güneyin de Eynesil İlçesi Adaköy Köyü, Kuzeyin de Çavuşlu, Batısın da ise Obakıran Mahallesi ile sınırdır. 

Mahallenin nüfusu 213 kişidir. 

Orta (Gülef) Mahallesinde halk geçimini Fındıkçılık, Sebze ve Meyve ekonomik gelir sağlayan başlıca unsurlardır. Mahalle de El yapımı ağaç işlemeciliği de yapılmaktadır. Mahallenin ekonomik gelirine Gurbetçilik de büyük pay sahibidir. Büyük baş hayvancılık günümüz koşullarında çok az olmakla birlikte halen yapılmaktadır. 

Orta Mahalle Tarihi yönden zengin olmakla birlikte birçok tarihi kalıntı günümüzde yok olma derecesindedir. Orta Mahallede başlıca tarihsel kalıntıları sıralayacak olursak; Karadeniz yığma taş usulü eski evler, Hacı çeşmesi denilen üzerinde aslan resmi bulunan, yapılış tarihi  bilinmeyen bir çeşme mevcuttur. Ayrıca yine yapım tarihi bilinmeyen ipek yolu kervanlarının kullandığı rivayet edilen Hınıs taş kemer köprü de bulunmaktadır. Orta Mahalle cami de tarihi değeri olan bir diğer yapıdır. Mahalle Merkez mezarlığında ki Osmanlı dönemine ait mezarlarda görülmeye değerdir. Çimen, Gülef ve Uzun Ali değirmenleri ve diğer kalıntıları kalan tarihi değirmenlere de rastlamak mümkündür.

Şahali Mahallesi : Çavuşlu’nun yedi mahallesinden birisi de Şahali Mahallesidir. Çavuşlu şehir merkezine beş km uzaklıkta olan Şahali mahallesine beton olmak üzere yol ile ulaşılabilir.

Doğusun da Yeniköy Mahallesi, Güneyin de Görele İlçesi Seferli Köyü, Kuzeyin de Karadeniz, Batısın da ise Görele İlçesi Eserli Köyü ile sınırdır. 

Mahallenin nüfusu 132 kişidir. 

Şahali Mahallesinde halk geçimini Fındıkçılık, Balıkçılık, Sebze ve Meyve ekonomik gelir sağlayan başlıca unsurlardır. Mahalle de Gurbetçilik de büyük pay sahibidir. Büyük baş hayvancılık günümüz koşullarında çok az olmakla birlikte halen yapılmaktadır. 

Şahali Mahallesi Tarihi yönden zengin olmakla birlikte birçok tarihi kalıntı günümüzde yok olma derecesindedir. Şahali Mahallesinde başlıca tarihsel kalıntıları sıralayacak olursak; Karadeniz yığma taş usulü eski evler, Çatalakhisar deresi Taş Kemer Köprüsü, çeşme ve sarnıçlar, Şahali merkez mezarlığı, kalıntısına rastlamak mümkündür.

Yeniköy Mahallesi : Çavuşlu’nun yedi mahallesinden birisi de Yeniköy Mahallesidir. Çavuşlu şehir merkezine dört km uzaklıkta olan Yeniköy mahallesine beton olmak üzere yol ile ulaşılabilir.

Doğusun da Mahsurlu Mahallesi, Güneyin de Mahsurlu Kuru Kale Mevkii, Kuzeyin de Karadeniz, Batısın da ise Şahali Mahallesi ile sınırdır. 

Mahallenin nüfusu 225 kişidir. 

Yeniköy Mahallesinde halk geçimini Fındıkçılık, Balıkçılık, Sebze ve Meyve ekonomik gelir sağlayan başlıca unsurlardır. Mahalle de Gurbetçilik de büyük pay sahibidir. Büyük baş hayvancılık günümüz koşullarında çok az olmakla birlikte halen yapılmaktadır. 

Yeniköy Mahallesi Tarihi yönden zengin olmakla birlikte birçok tarihi kalıntı günümüzde yok olma derecesindedir. Yeniköy Mahallesinde başlıca tarihsel kalıntıları sıralayacak olursak; Karadeniz yığma taş usulü eski evler, çeşme ve sarnıçlar, Yeniköy ve Hamzaoğlu dereleri üzerinde su değirmenlerine rastlamak mümkündür.

TİCARET…

Çavuşlu da halk geçimini Aile Ticari işletmeleri, Ekmek Fırıncılığı, Fındıkçılık, Balıkçılık, El sanatları, Ahşap oyma işlemeciliği, Sebze ve Meyve ekonomik gelir sağlayan başlıca unsurlardır.

Çavuşlu da gurbetçilik ve Deniz aşımı Gemi adamlığı da büyük paya sahiptir. 

Arıcılık, Büyük baş ve küçükbaş hayvancılık günümüz koşullarında çok az olmakla birlikte halen yapılmaktadır. 

TARİH…

Çavuşlu Tarihi yönden çok zengin olmakla birlikte birçok tarihi kalıntı günümüzde yok olma derecesinde dir.

Çavuşlu Beldesin de başlıca tarihsel kalıntıları sıralayacak olursak; Yavuz Sultan Selim Han Yazlık Konağı, Kuru Kale, Hınıç Taş Kemer Köprüsü, Karadeniz yığma taş usulü eski evler ve konaklar, çeşme ve sarnıçlar, yer dibekleri, üzüm şıra kuyuları, su değirmenleri, sulama kanalı beden duvarı, Çavuşlu Merkez Cami Minaresi, Çavuşlu merkez, cumalar, orta (gülef), beyli merkez ve kırca mezarlıklarındaki tarihi kabir ve sandukalar, cami yanı küme evleri bölgesinde kuyu sokakta yer alan su kuyusu, cami yanı küme evlerinde ki hamam yıkıntıları, kümbet ve kubbe kalıntıları, Hınıs taş kemer köprüsü, Beyli mahallesinde ki gül baba türbe kalıntıları da tarihi kalıntılar olarak sıralayabiliriz.

Yavuz Sultan Selim Han Konağı ; Osmanlı Devletinin 8. Padişahı olan Sultan İkinci Bayezid, padişah olduktan sonra, askeri sevk ve devlet idareciliğini öğrenmesi için, Oğlu Şehzade Selim’i Trabzon Sancağı’na tayin eder. Şehzade Selim, Trabzon’da devlet işlerinin yanında, ilimle uğraşır ve büyük alim Mevlana Abdülhalim Efendi’nin derslerini takip ederdi. Sultan İkinci Bayezid’in vefatı ile tahta çıkan, Osmanlı Devletine 8 yıl gibi kısa bir süre Padişahlık yapmış (1512-1520), 9. Padişah olan 1. Yavuz Sultan Selim Han, Şehzadeliği döneminde Trabzon sancağından Payitaht da seferleri esnasında yol güzergahın da bulunan günümüz Çavuşlu’sunun bugünün Konak çevresini çok beğenir ve ağalarına ferman vererek bu alana Yazlık Konak inşa edilmesini buyurur.

Yapımı kısa sürede tamamlanan yazlık Konak üç katlı ve 4.000m² alana sahiptir. Konak dönemine uygun olarak iki kademeli olarak inşa edilmiştir. Birinci kademe yapılabilecek saldırılara karşın koruma önlemi olarak yer yer kalınlığı 1.5 mt. Bulan kara taş sur duvarlar ile çevrilidir. İkinci kademe ise iç kale diye tabir edilen yapılardan oluşmaktaydı. Konağın iki adet kapısı bulunmaktadır. Birincisi ve Ana kapı Güney Cephesinde “Bab-ı Adalet” yani Adalet Kapısı olarak anılır. İkinci kapı ise Kuzey Doğu yönünde “Lebi Derya Kapısı” olarak anılır. Konağın yapımı esnasında kullanılan kara taşların Kuru Kale’den ve Dokuzgöz’den elden ele taşıma usulü ile getirildiği rivayet edilmektedir. Dönemin ve bölgenin cazibe merkezi olan bugünün Çavuşlu’su, Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han’ın Şehzadelik dönemi eserlerinden birine ev sahipliği etmektedir.

Yavuz Sultan Selim Han’ın Annesi Gülbahar Hatun da, doğal güzelliği ve havasından ötürü ilgisini çeken Çavuşlu da ki yazlık Konak, Sultan Selim’in Eşi Ayşe Hafsa Sultan ile yaz aylarını geçirmek için bu konağa gelmesi ile Osmanlı Devletinin 10. Padişahı olacak olan Kanuni Sultan Süleyman Han’ın da bu yazlık Konak’a bebek yaşta iken gelmesine vesile olmuştur. Şehzade Süleyman’ın beşiğinin de bu Konak da sallandığı rivayet edilmektedir. 

Kuru Kale ; Kuru Kale aslında orijinal ismi “Kurul Kale”, M.Ö. II. Ve I. Yüzyılda yerleşim yeri olduğu ve bu kale’nin aynı ismi taşıyan ve aynı yüzyıllarda yapıldığı bir benzerinin de, Ordu il merkezine bağlı Bayadı Köyü sınırları içerisinde bulunuyor.

Kuru kale; Cenevizliler, Romalılar, Pontuslular, Selçuklular, Rumlar, Osmanlılar tarafından barınma, yaşama ve bölgeyi idare etmek için elinde bulundurmuşlardır.

Kuru Kale diğer adı ile Kurul Kale günümüzde bahse konu kavimlerin aksine bugün bizlerce terk edilmiştir. Yağmalanmış ve talan edilmiştir. Kuru Kale de günümüze ulaşan Cenevizliler döneminden kalma kayalara oyulmuş lahit mezarlardır.  Kale çevresinde birçok da mağara vardır. Bunların en büyüğü ve ilginci kuzey doğu cephesinde kalan “Sulu Mağara” dır. Mağaranın içerisinde içilebilir olan su kaynağı ve bir gölet mevcuttur. Kuru kale de küçük boyutta olarak günümüzde ayakta kalmayı başarabilmiş Selçuklulardan kalma Sur da mevcuttur.

Kuru kale’nin konumu ve bölgeye hakimiyeti görülesi ve gezilesi güzelliktedir. Kuru Kale’ye çıkıldığında Karadeniz’in, Sis Dağının ve Başta Zıva Vadisi olmak üzere diğer vadilerin panoraması gözler önüne serilmektedir.     

Hınıç Taş Kemer Köprüsü ; Orta (Gülef) ve Merkez (Mahsurlu) Mahalleleri arasında vadi içerisinden akan Küçük dere adı verilen dere üzerinde yüzyıllar önce tarihi ipek yolu üzerinde inşa edilen ve halazır da günümüzde sapa sağlam ayak da durmaya çalışan bu Hınıç Taş Kemer Köprü Çavuşlu’nun ender eserlerden bir tanesidir.

Çavuşlu deresinin bir kolu olan Küçük dere üzerinde bulunan eskiden Çavuşlu devecik boyu olarak anılan daha sonradan taş ocağı mevki olarak anılmaya başlanan ve şimdilerde Çöplük yapılmak istenilen alanda bulunan yüzyıllar önce tarihi ipek yolu üzerinde inşa edilen ve halazır da günümüzde sapa sağlam ayakta durmayı başarmış olan 700 yıllık yaşı ile Hınıç taş kemer köprüsü günümüz de Çavuşlu da ve bölgede ender ayakta kalmayı başarmış tarihi yapılarımızdandır.

KÜLTÜR…

Çavuşlu, Giresun yöresinin Türkmen/Çepni ve Trabzon Ağasar yöresinin folklorik değerleri açık bir şekilde Belde de yaşatılmaktadır. Kemençe en önemli müzik aletidir. Kemençe’yi Saz, Davul ve Zurna takip eder.

Çavuşlu Beldesine ait derlenen çok sayıda türküler mevcuttur. Bunları sıralayacak olursak; ” Çavuşlu Diye Diye, Ağasarın Balını (Oy asiye), Atmacayı Vurdular, Ayağında Çorabın, Yaylanın Soğuk Suyu, Tarlalar Salkım Saçak, Püsküllüdür Püsküllü, türküleri oldukça meşhurdur.

Merhum olan Ömer Akpınar, Fethi Karamahmutoğlu, Mehmet Hamzaoğlu, Ömer Gök ve diğer saz ve söz üstatları sanat ve kültür hayatının gelişmesinde etkin olmuştur. Günümüzde bu sanatı icra eden ve yaşatan Metin Hamzaoğlu o neslin son temsilcilerindendir.

TURİZM…

Çavuşlu da turizm bölgede olduğu gibi en çok Yayla turizmi yaşanmaktadır. Mayıs ayından Ekim ayının sonlarına kadar yaylalara göç eden halk, günü birlik hafta sonu ve resmi tatillerde yaylaya çıkmadan edemez. Yayla denilince ilk akla gelen Sis dağı, Kazıkbeli ve Kadırga yaylalarıdır.

Sis Dağı ve Yaylaları ; Doğu Karadeniz Dağ Silsilesinin bir bölümü olan, Batı da Ordu il sınırından başlayıp, doğu da Trabzon soğanlı dağlarına kadar uzanan, kuzeyde Karadeniz kıyılarından belli yüksekliklerle ardı ardına yükselen ve güneyde Sivas, Erzincan, Gümüşhane Sınırlarına kadar dayanan bölge dağ silsilesine “Giresun Dağları” denmektedir.

Bu dağ silsilesi yükseklerinde doğal ve kültürel hazinelerin saklandığı bereketli bir diyardır. Giresun dağları eşsiz güzellikleriyle birçok yaylaya ev sahipliği yapmaktadır. Yaylaların çoğu 1500-2000 metre arasında yer almaktadır. Bölgedeki yayla kültürü Mayıs ayının son günlerinde karların erimeye başlaması, doğanın yeniden uyanmasıyla birlikte yeniden canlanmaktadır.

Giresun Dağlarının ve Yaylalarının içerisinde bulunan sahile en yakın ve yüksek Görele ilçe sınırları içinde bulunan büyüleyen eşsiz güzellik Sis Dağı ve Yaylaları bulunmaktadır. Sis Dağı ve yaylası, yıl boyunca tül gibi sislerle kaplı olduğundan dolayı Sis Dağı adını almıştır. Bölgenin en büyük dağı olan Aladağ’ın en yüksek tepesi Alimeydan (Sis Dağı) 2182 metre yüksekliğe sahip. Kıyıya 38 km uzaklıkta olduğu için de günübirlik olarak gezinti için ideal bir yayladır. Sis Dağı “C statüsünde Milli Park” olarak korunmaya alınmıştır ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca Kış Turizmi Merkezi ilan Edilmiştir. Sis Dağı Yaylası’na Çavuşlu Beldesinden Karadeniz’e dökülen Çavuşlu Deresi’ni (Zıva Vadisi’ni) takip ederek ulaşabilirsiniz.

Hazırlayan ve Derleyen : MURAT ÖZARSLAN…